6 jaar na het circulatieplan - aangepaste signalisatie

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Sinds 3 april 2017 lopen de verkeersstromen in en uit de stad op een andere manier, als gevolg van het circulatieplan.

Bij de invoer werden de 3 knips / verkeersfilters (Ottogracht, Bargiebrug en het Hippoliet Lippensplein) en andere locaties in de stad (Koophandelsplein, Kortedagsteeg, Sint-Pietersnieuwstraat en Verlorenkost) voorzien van een tijdelijke herinrichting en/of elementen op het openbaar domein om de nieuwe situatie te verduidelijken.

Het gaat onder meer over de wegmarkeringen, de betonnen legoblokken en de reuzebloempotten:

  • 'mikado' nieuwe publieke, autoluwe ruimte
  • evenwijdige stroken aankondiging nieuwe situatie
  • stapelbare betonblok met noppen
  • boombak met meerstammige boom en onderbegroeiing

Intussen zijn we 6 jaar later, hebben mensen hun gedrag aangepast en krijg ik steeds vaker vragen over de toekomst van de visuele elementen op het openbaar domein en het onderhoud ervan.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen tijdens de gemeenteraadscommissie op 11 april:

  1. Hoe evalueert het stadsbestuur de huidige staat van de bij de invoering van het circulatieplan aangebrachte elementen op het openbaar domein?
  2. Zijn er plannen om de destijds aangebrachte elementen op te frissen, te vervangen of te verwijderen? Graag meer uitleg.

Schepen Watteeuw antwoordde:

"Bedankt voor uw vragen naar het circulatieplan. De invoering van het circulatieplan is inderdaad al 6 jaar geleden en intussen een gevestigde waarde in onze stad. Met ons mobiliteitsbeleid bouwen we aan een stad voor mensen. Het circulatieplan is ook in vele Europese steden opgemerkt.

De tijdelijke inrichtingen van het openbaar domein (TIOD) werden voorzien op plekken waar de verkeerssituatie ingrijpend werd gewijzigd en om het karakter van verblijfsruimte te accentueren. In de jaren volgend op de invoering van het circulatieplan kwamen er ook elementen in een rode kleur bij aan de belangrijkste toegangswegen tot de autovrije gebieden. Deze elementen zouden 5 a 10 jaar blijven staan. Deze herkenbare elementen vind je aan een toegangspoort tot een autovrij gebied (bv. Gouvernementstraat), een verkeersfilter (bv. Bargiebrug) of op plaatsen waar een meer autoluwe situatie ontstond door in te grijpen op de verkeerscirculatie (bv. Sint-Pietersnieuwstraat). De rode elementen benadrukken dat de verkeerssituatie bijzonder is, maar kunnen niet bepalen wat het toegangsregime is. Daarvoor blijven weggebruikers vanzelfsprekend aangewezen op de officiële signalisatie.

Voor de definitieve inrichting van deze verkeerfilters zijn vaak ingrijpende aanpassingen nodig: boordstenen verplaatsen, voetpaden en rijwegen opnieuw aanleggen, extra ruimte voor  zitbanken, bijkomende vergroening of voor de actieve weggebruiker. De definitieve heraanleg wordt daarom zoveel mogelijk gekoppeld aan heraanlegdossiers voor de ruimere omgeving, straat of as.

Er werden verschillende projecten opgestart die zorgen dat de tijdelijke inrichting wordt vervangen door een definitieve aanleg. Ik som de lopende projecten even op:

  • Een aantal straten van de autovrije gebieden werden opnieuw ingericht: bv. de Savaanstraat, de Ketelvest en de Overpoortstraat.
  • Het ontwerp voor het Hippoliet Lippensplein wordt heraangelegd in de zomer van 2023.
  • De autovrije gebieden aan het Koophandelsplein en de Verlorenkost maken deel uit van de integrale aanleg van de Petercelle-as. De vermoedelijke start is voorzien voor voorjaar 2026 met voorbereidende werken die vroeger kunnen starten.
  • Er werd een concept opgemaakt voor de Sint-Pietersnieuwstraat waarin de straat als erf wordt vormgegeven. De bestaande toestand is opgemeten en plannen worden verder uitgewerkt met het oog op uitvoering in de volgende legislatuur.
  • De verkeersfilter op de Bargiebrug maakt deel uit van een ruimer project dat voorziet in een nieuwe aanleg van de Elyzeese Velden en de Bargiekaai. Daarin worden ook de doelstellingen voor de groenklimaatas meegenomen in het ontwerp. De studiefase voor dit project is lopende.
  • Voor de verkeersfilter Ottogracht (i.e. Beverhoutplein) werden nog geen plannen opgemaakt. De cluster Beverhoutplein, Bij Sint-Jacobs en Vlasmarkt zouden samen worden aangepakt in één heraanlegdossier. Dit dossier werd te complex; maar ik heb het daar vroeger reeds over gehad. Op dit moment wordt verder gewerkt aan een nieuw ontwerp voor de Vlasmarkt."

Stijn De Roo: "De rode wegmarkeringen, de betonnen legoblokken en de reuzebloempotten zijn ondertussen gedateerd en passen niet meer in het beeld van een aantrekkelijke stad. Intussen ligt de invoering van het circulatieplan voor de binnenstad 6 jaar achter ons. Ik roep de schepen op om - waar er geen heraanleg van het openbaar domein is voorzien op de korte termijn - werk te maken van een aangepaste signalisatie en om samen met de buurt te onderzoeken hoe de knips aantrekkelijker kunnen worden ingericht."

De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.

Copyright afbeelding: Stad Gent

Nieuws

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.

Spanjeveerbrug Mendonk: impact van de geplande werken

Vlaams Parlementslid Stijn De Roo polste in het Vlaams Parlement opnieuw naar de impact van de geplande werken aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Wat betekent de herbouw van de brug voor plaatselijke evenementen zoals Mendonkkermis en de dierenwijding in 2025?

"Te lang te naïef geweest over sociale media"

"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.