Mensen in armoede ervaren vaker drempels om een tandarts te raadplegen. Uit cijfers blijkt ook dat de mondgezondheid van mensen in armoede gemiddeld genomen lager is. Hierdoor ontstaan mondproblemen die kunnen leiden tot financiële kosten en een impact op het persoonlijk welzijn en op de tewerkstelling.
Vorig jaar bracht onze stad mondzorg bij kinderen extra onder de aandacht, onder meer met een tandenpoetslied van DJ Tuub - een vrolijke tandarts. Daarnaast plande de stad ook acties rond mondscreening en mondhygiëne in de wijken Ledeberg, Muide, Rabot, Sluizeken-Tolhuis-Ham en Gent-Zuid. Buurtstewards en medewerkers van het Medisch-Sociaal Opvangcentrum van de Stad zouden de opleiding tot mondzorgcoach volgen om de financiële, administratieve en sociale drempels voor een tandartsbezoek te helpen wegwerken.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegd schepen tijdens het vragenuurtje voorafgaand aan de gemeenteraad van 25 april:
- Werpt de aanpak zijn vruchten af? Hoeveel kinderen en mensen hebben de diensten richting mondzorg kunnen leiden?
- Wordt de gezondheidspromotie rond mondzorg ook gepromoot in alle deelgemeenten van onze stad?
Schepen Coddens antwoordde:
"Stad Gent zet reeds vele jaren in op preventieve campagnes rond mondzorg. Bij preventieve mondzorg (jaarlijks preventief consult bij de tandarts) zien we in gent een stijging van 30% in 2014 naar 39% in 2020. Maar proportioneel gaan er minder mensen met verhoogde tegemoetkoming preventief naar de tandarts. Daarom zetten we sterk in op 19e eeuwse gordelwijken.
De inzet van mondhygiënisten in Ledeberg en Nieuw Gent en de screeningen bij kinderen (project Generatievrij) zijn sterke extra inspanningen. Maar deze projecten zijn nog maar in 2021 van start gegaan en moeten nog meer op kruissnelheid komen.
Het project Generatie Gaatjesvrij screende ongeveer 160 kinderen in 2021, waarvan 20% doorverwezen werd naar de tandarts. We merken grote interesse bij de ouders om hun kinderen te laten screenen en zo voor een eerste keer kennis te laten maken met de tandarts of mondhygiënist. We hopen later via CLB de evolutie van het gebit verder te kunnen opvolgen.
In 2021 zijn 2 mondhygiënisten (2 keer ½ VTE) gestart in de wijken Ledeberg en Nieuw Gent. Zij zetten in op preventieve mondzorg in de wijk en toeleiding naar de tandarts. Zij startten beiden met een voorstudie van hun wijk, legden contact met de verschillende wijkactoren en maakten een actieplan op voor 2022. Het is op dit moment nog te vroeg om resultaten mee te geven.
We zien dat een stijgend aantal tandartsen en tandartspraktijken mondhygiënisten aanwerven. Zij gaan wachtlijsten in tandartspraktijken tegen en zorgen ervoor dat de tandarts op die manier toegankelijker wordt.
We gaan binnen het gezondheidsbeleid uit van het principe van proportioneel universalisme. Dat wil zeggen dat we ons richten naar álle Gentenaars, maar proportioneel meer aandacht hebben voor de kwetsbare doelgroepen. We zijn dus in bepaalde wijken sterker actief zijn, zoals ik hiervoor al meegaf.
Een aantal actiepunten uit ons mondzorgbeleid worden wel stadsbreed uitgerold. Daarbij werken we samen met Kind en Gezin, CLB, scholen en de woonzorgcentra.
De campagne met DJ Tuub werd stadsbreed aangepakt. Zo krijgt bvb. elk kind van 2,5 jaar dat een Gents consultatiebureau van Kind en Gezin bezoekt, een poetspakketje (tijdens de maand maart) of het poetsboek (tijdens alle andere maanden). Daarnaast doen we ook een oproep bij scholen om materiaal te bestellen via het project ‘Gezonde School’. Dit jaar bestelden oa. scholen uit St-Kruis-Winkel, Wondelgem, Oostakker, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Gentbrugge en Ledeberg materiaal van Dj Tuub.
Tenslotte gaan er ook opleidingsmomenten door in een aantal Gentse woonzorgcentra waarbij zorg- en verpleegkundigen en ergotherapeuten opgeleid worden om aan een betere mondzorg te werken bij de bewoners. We deden een oproep naar alle Gentse woonzorgcentra. In het Heiveld (Sint-Amandsberg) en de Vijvers (Ledeberg) ging dit al door in 2021. In 2022 is dit onder meer gepland in WZC Vroonstalle (Wondelgem) en WZC Ter Hovingen (Gentbrugge).
Door de vele initiatieven rond mondzorg, merken we in het algemeen dat het thema leeft onder burgers en organisaties. Er komen meer vragen naar communicatiemateriaal en ook meer organisaties vinden hun weg om info te vragen en in te stappen in bepaalde projecten. Zo kwam er een vraag van Fedasil om ook hun kinderen te laten screenen, werft WZC De Vijvers een mondhygiënist aan, krijgen we talloze vragen van scholen voor poetspakketjes en zijn we voor veel steden en gemeenten een voorbeeld qua beleid rond mondzorg."
De volledige tussenkomst van Stijn kan je hier herbekijken.