Geluidsarm asfalt op de E40 in Aalst in plaats van geluidsschermen

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In opvolging van zijn eerdere vragen informeerde Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) bij bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) naar de stand van zaken van de geplande mobiele geluidsschermen op de brug van de E40 in Aalst, ter bescherming van de omwonenden in de Italiënweg.

De minister deelde aan De Roo mee dat in overleg met de stad Aalst besloten is om over te gaan op een andere oplossingswijze. Verdere en recentere terreinonderzoeken en een meer gedetailleerde studie hebben immers aangetoond dat de huidige brug geen geluidsschermen kan dragen zonder een grote infrastructuuringreep. Om de bewoners van de Italiënweg in afwachting van een definitieve brugvervanging (met geluidsschermen erbovenop) toch reeds een oplossing te kunnen bieden, zal er op de E40 in de betrokken zone een extra geluidsarm asfalt geplaatst worden waarvan een lokaal positief resultaat verwacht wordt.

De uitvoering van de asfaltvervanging, die verder in detail wordt uitgewerkt, is voorzien in het voorjaar 2024, aansluitend op de werken op de E40 in Erpe-Mere.

De vervanging van de brug wordt opgenomen in de grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen van de Vlaamse overheid, waarbij een vijftigtal bruggen voor het AWV en de Vlaamse Waterweg zullen worden vervangen. De concrete timing van deze individuele brugvervanging is vandaag niet bekend.

Stijn De Roo: “Het is positief dat, in afwachting van de vervanging van de brug, met het geluidsarm asfalt een voorlopige oplossing wordt geboden voor de geluidsoverlast voor de omwonenden in de Italiënweg. Uit het antwoord van de minister blijkt dat er nog geen timing vooropgesteld werd voor de vervanging van de brug, die het mogelijk moet maken om geluidsschermen te plaatsen. Het zal dus wellicht nog verschillende jaren duren vooraleer er geluidsschermen worden geplaatst.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.