Gentenaars kunnen bij historisch opzoekingswerk uitzondering krijgen op retributiereglement

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Stad Gent neemt verschillende initiatieven om het erfgoed (in de breedste zin van het woord) van de stad en haar deelgemeenten in kaart te brengen. Er lopen projecten zoals de Collectie van de Gentenaar, er wordt informatie verzameld en gevisualiseerd via het STAM, enz. De stad doet hiervoor beroep op vele vrijwilligers die deze informatie (vaak met eigen historisch opzoekingswerk) of eigen archieven van vele jaren oud kosteloos ontsluiten naar de stad.

Onze stad beschikt ook over een bron van historische informatie, bijvoorbeeld in het Archief. Wanneer Gentenaars deze stukken willen raadplegen, botsen ze op de drempel van het retributiereglement. Het zijn vaak dezelfde vrijwilligers-Gentenaars die gecontacteerd worden door de stad om informatie aan te leveren, die ook geïnteresseerd zijn om wetenschappelijk historisch onderzoek te voeren - wat de stad daarna opnieuw nieuwe informatie kan opleveren.

Het retributiereglement zorgt in dergelijke situaties voor een hinderpaal, maar er zijn mogelijkheden om hiervan af te wijken. Artikel 4 van het reglement laat daarvoor de ruimte: “Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om in uitzonderingsgevallen afwijkingen van tarieven en vrijstellingen te voorzien. Deze gemotiveerde afwijkingen moeten jaarlijks door de gemeenteraad worden bekrachtigd”. Gezien het over een kleine groep vrijwilligers gaat, lijkt het aanwenden van artikel 4 voor opzoekingen zoals omschreven een oplossing.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vraag aan de bevoegd schepen:

Kan er een vrijstelling van het retributiereglement worden ingevoerd voor opzoekingswerk dat gebeurt door vrijwilligers op vraag van de Stad Gent?

Schepen Watteeuw antwoordde:

"In dit voorbeeld kan de vrijwilliger op twee manieren van een vrijstelling genieten:

  • De vrijwilliger geeft zijn/haar vraag door aan de betreffende stadsdienst die dan op haar beurt de vraag doorgeeft aan Archief Gent. Op deze manier wordt deze zonder retributie afgehandeld zoals alle interne vragen van de stedelijke diensten en het OCMW.
  • De vrijwilliger laat een formulier (dat ter beschikking wordt gesteld door Archief Gent) invullen door de betrokken dienst waaruit blijkt dat deze opdracht vanuit een stadsdienst of OCMW werd gegeven. Hiervoor kan de uitzondering dan ingeroepen worden (vrijstelling van retributie voor opzoekingswerk door vrijwilligers op vraag van de stad Gent).

Bij de 2e mogelijkheid moet deze uitzondering eerst nog voorgelegd worden aan het college en goedgekeurd worden. Archief Gent zal dan ook een formulier moeten voorzien om deze toestemming te kunnen krijgen.

We moeten wel rekening houden dat dit enkel geldig zal zijn voor opdrachten vanuit stedelijke diensten en/of OCMW. Wij krijgen dergelijke vragen ook regelmatig van allerlei verenigingen, heemkundige kringen, onderwijsinstellingen, Rijksachieven… Voor deze instellingen is deze uitzondering niet van toepassing. Deze uitzondering is uiteraard enkel van toepassing op een vrijstelling van retributie en geeft geen recht tot opzoekingen in niet-openbare akten."

Nieuws

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.

Spanjeveerbrug Mendonk: impact van de geplande werken

Vlaams Parlementslid Stijn De Roo polste in het Vlaams Parlement opnieuw naar de impact van de geplande werken aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Wat betekent de herbouw van de brug voor plaatselijke evenementen zoals Mendonkkermis en de dierenwijding in 2025?

"Te lang te naïef geweest over sociale media"

"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.