Digitaal Vlaanderen heeft de toegang tot TikTok op de toestellen van alle overheden die gebruikmaken van de gemeenschappelijke IT-dienstverlening en het netwerk van de Vlaamse overheid geblokkeerd. Het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid nam die beslissing op basis van veiligheidsadviezen van het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en de Veiligheid van de Staat (VSSE).
Dit was aanleiding voor Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) om zijn partijgenoot Jo Brouns te bevragen over de mogelijke bedreiging van ons kennisveiligheid door apps zoals TikTok en naar de uitrol van het kennisveligheidsbeleid in Vlaanderen.
Op de vragen van De Roo antwoordde de minister dat de Vlaamse administraties in goed contact staan met de betrokken veiligheidsdiensten. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen enerzijds een algemene bezorgdheid over privacy en cybersecurity en anderzijds de kennisveiligheid van het onderzoek en innovatie in Vlaanderen.
Uit contacten met de bevoegde veiligheidsdiensten blijkt dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn van een specifieke dreiging voor de kennisveiligheid van ons onderzoek. Bijkomende aanbevelingen lijken voorlopig niet nodig.
Onze instellingen zetten al sterk in op een gedegen algemeen toegangs- en cyberveiligheidsbeleid, en de Staatsveiligheid verleent ook al langer vertrouwelijke adviezen aan Vlaamse instellingen rond specifieke dossiers of personen.
De mededeling van de Vlaamse Regering over een sterker kennisveiligheidsbeleid voor onze Vlaamse universiteiten en kennisinstellingen was een eerste stap om samen met alle betrokken instellingen en collega-overheidsdiensten, een sterk en doordachte aanpak uit te rollen met Vlaanderen. Er wordt gewerkt aan de gewenste functionaliteiten van een ‘kennisveiligheidsloket’, waar uniforme informatie kan doorstromen vanuit de verschillende veiligheids- en overheidsdiensten, naar de kennisinstellingen.
Minister Brouns besprak dit ook met zijn Belgische collega-wetenschapsministers op de Interministeriële Conferentie voor Wetenschapsbeleid (IMCWB). Zijn diensten staan ook in contact met de Staatsveiligheid.
Stijn De Roo: “Ik hoop dat we dat kennisveiligheidsloket snel mogen verwelkomen en snel kunnen gebruiken vanuit het wetenschappelijk onderzoek.
Ik denk dat het belangrijk is het ook open te stellen voor onze bedrijven, zodat ook zij de vruchten ervan kunnen plukken.”
Het volledige verslag van mijn vraag kan je hier vinden.