Meer dan 900 aanvragen tot voornaamswijzigingen in Gent

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Sinds 1 augustus 2018 hebben 917 Gentenaars een voornaamswijziging aangevraagd in de stad Gent. Daarvan werden in totaal slechts 23 aanvragen geweigerd. Dat blijkt uit cijfers die fractievoorzitter Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V).   

In Gent gebeurt de voornaamswijziging na fysieke afspraak aan het loket. Daar vul je een verklaring in die wordt beoordeeld door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Er volgt een controle of er geen aanleiding tot verwarring kan optreden, of er een gerechtelijk verleden is en of de nieuwe voornaam niet belachelijk is. Het wijzigen van een voornaam in Gent is gratis. Daarnaast moeten mensen uiteraard wel hun officiële documenten vernieuwen, zoals hun identiteitskaart of rijbewijs.

Hieronder vindt u de opgevraagde cijfers. De databank maakt hierbij geen onderscheid tussen aangevraagde voornaamswijzigingen en overgeschreven voornaamswijzigingen uit het buitenland (vb. Belg met dubbele nationaliteit die in ander land zijn naam laat wijzigen). Deze laatste wijzigingen vormen wel de minderheid in de cijfers.

  Aanvragen Weigeringen Procedures niet afgerond door de burger
2018* 250 7 3
2019 193 9 4
2020 231 3 0
2021 243 4 0

*vanaf 1/8/2018

Stijn De Roo: "Sinds 1 augustus 2018 is het de taak van elke gemeente om de procedure uit te voeren waarmee je je voornaam kan veranderen. De drempel is daarmee lager geworden: in 2017 waren er amper 20 aanvragen, de afgelopen jaren gemiddeld 230 en het aantal blijft constant. Het is dus belangrijk dat we deze dienstverlening zo laagdrempelig mogelijk aanbieden."

Isabelle Heyndrickx: “Als mensen hun voornaam veranderen, is dat een weloverwogen keuze. Daarom is de procedure gratis in Gent. De redenen om van naam te veranderen zijn divers. Bij een genderwijziging veranderen mensen vaak hun voornaam, of het gebeurt dat mensen hun roepnaam als echte voornaam laten aannemen.”

Nieuws

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.

Spanjeveerbrug Mendonk: impact van de geplande werken

Vlaams Parlementslid Stijn De Roo polste in het Vlaams Parlement opnieuw naar de impact van de geplande werken aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Wat betekent de herbouw van de brug voor plaatselijke evenementen zoals Mendonkkermis en de dierenwijding in 2025?

"Te lang te naïef geweest over sociale media"

"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.