Nog meer Vlaamse steun aan de Universiteit van Vlaanderen! En terecht!

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Er wordt heel wat wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd, maar slechts een beperkt deel van de onderzoeksresultaten bereikt een breder publiek.

Eén van de grootste wetenschapscommunicatieplatformen in Vlaanderen is de Universiteit van Vlaanderen. De Universiteit van Vlaanderen verspreidt wekelijkse content via verschillende kanalen. Dankzij de structurele financiële steun van hun partners kunnen ze dat gratis en op een professionele manier doen. Zo willen ze zoveel mogelijk mensen toegang geven tot wetenschap die voorheen enkel aan universiteiten werd gedoceerd. Ze kregen in het verleden ook steun van de Vlaamse overheid.

De vzw zegt in haar laatste jaarverslag te willen zoeken naar nieuwe vormen van wetenschapscommunicatie. Centraal staat het vraagstuk hoe ze de vaak ingewikkelde wetenschappelijke informatie zo over kunnen brengen dat het voor iedereen begrijpbaar is.

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) informeerde bij bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) naar haar visie over de ondersteuning van de Vlaamse Overheid aan de Universiteit van Vlaanderen.

De minister antwoordde dat zowel in 2019 als in 2020 al  een subsidie toegekend werd aan de Universiteit van Vlaanderen. In 2019 ging het om een subsidie van 150.000 euro, waarmee vijftien videocolleges werden geproduceerd ter promotie van de Vlaamse Wetenschapsagenda. In 2020 werd opnieuw voor 150.000 euro gesubsidieerd, voor de ontwikkeling van een tv-college rond artificiële intelligentie in Vlaanderen. Dat was een reportage van 50 minuten, die ook werd uitgezonden door de VRT.

In november 2021 won de Universiteit van Vlaanderen de Belgian Podcast Award, met meer dan 360.000 downloads enkel en alleen voor de maand november.

Ook voor de periode van 1 september 2021 tot 31 augustus 2022 wordt de Universiteit van Vlaanderen opnieuw gesubsidieerd met 150.000 euro voor het uitvoeren van activiteiten op het vlak van wetenschapscommunicatie. Deze keer zal het bedrag gebruikt worden voor de productie van 52 videocolleges, 104 podcasts en 15 video’s van ‘Wat zegt de Wetenschap?’.

Podcasts zijn op dit moment het snelst groeiende medium in Vlaanderen. De Universiteit van Vlaanderen was er vroeg bij en startte al in 2018 met het publiceren van podcasts. Met succes, want inmiddels zijn er 250.000 maandelijkse luisteraars en een totaal van meer dan 7,2 miljoen beluisterde podcasts. Het is een compleet nieuwe en succesvolle manier om wetenschap bij het grote publiek in de huiskamer te krijgen. Om het succes van de podcasts te behouden in het razendsnel veranderende podcastlandschap, is de nood aan innovatie bijzonder hoog.

Topprioriteit in het beleidsplan wetenschapscommunicatie is een breed, nieuw publiek warm maken voor wetenschap. Aan de Universiteit van Vlaanderen werd gevraagd om zeker te focussen op moeilijker te bereiken doelgroepen, bijvoorbeeld jongeren met een andere thuistaal, bij wie er niet altijd naar de Vlaamse tv wordt gekeken, maar waar een podcast wel ingang kan krijgen.

Stijn De Roo: “Ik ben zeer tevreden met de extra ondersteuning aan de Universiteit van Vlaanderen. Vlamingen krijgen de kans om  op een laagdrempelige manier in contact te komen met wetenschap en wetenschappers worden uitgedaagd om op een toegankelijke manier te communiceren.

Op de 7,2 miljoen beluisterde podcasts mogen zowel de Universiteit van Vlaanderen als alle  universiteiten die eraan meewerkten terecht fier. De ondersteuning vanuit Vlaanderen is daarbij zeker op zijn plaats.

Ik ben ook tevreden te horen dat er andere doelgroepen worden aangeboord. We zien ook dat meer en meer mediabedrijven aan het digitaliseren gaan en ook de concurrentie met de grote platformen willen aangaan of ermee willen samenwerken. Daarom ben ik positief gestemd over de inhoud van zowel de podcast als de video’s, die een nog breder publiek zullen bereiken.”

Het volledige verslag van mijn vraag om uitleg kan je hier nalezen.

(Bron afbeelding: VRT)

Nieuws

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.

Spanjeveerbrug Mendonk: impact van de geplande werken

Vlaams Parlementslid Stijn De Roo polste in het Vlaams Parlement opnieuw naar de impact van de geplande werken aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Wat betekent de herbouw van de brug voor plaatselijke evenementen zoals Mendonkkermis en de dierenwijding in 2025?

"Te lang te naïef geweest over sociale media"

"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.