Opruimacties van de Gentse binnenwateren blijven noodzakelijk!

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

De Vlaamse Waterweg nv inspecteert jaarlijks de Gentse binnenwateren en maakt ze schoon. Om ver genoeg onder de waterlijn te kunnen werken, doet men het waterpeil dalen op heel wat Gentse locaties. In 2021 vond de actie plaats tussen 19 en 26 november.

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) ondervroeg bevoegd minister Lydia Peeters (Open VLD) over de resultaten van deze acties.

De minister antwoordde dat de Gentse binnenwateren door De Vlaamse Waterweg nv (DVW) al meer dan 14 jaar geruimd worden, en dit in goede samenwerking én overleg met de stad Gent. Dat gebeurt telkens gedurende een week, namelijk week 47, met duidelijke communicatie vooraf.

Tijdens de opruimacties van 2021 verzamelde De Vlaamse Waterweg ca. 400 fietsen, steps, winkelkarren, verkeersborden en -signalisatie, laptops, terrasmeubilair, plastic afvalcontainers. Dit jaar zijn er meer elektrische fietsen en koersfietsen dan voorgaande jaren.

Een fiets dumpen in de waterweg is een vorm van sluikstorten. Er bestaan heel wat sensibiliseringsacties rond sluikstorten. De recente week van de handhaving op zwerfvuil en sluikstorten door de Mooimakers is daar een voorbeeld van.

Bijna alle gevonden afval gaat naar een afvalverwerkend bedrijf. DVW biedt de fietsen elk jaar aan de lokale politie aan voor identificatie, maar dat blijkt in de praktijk moeilijk haalbaar omwille van de staat van de fietsen. Zeer uitzonderlijk wordt DVW gecontacteerd door burgers die weten waar hun fiets in het water ligt.

Stijn De Roo: “Ondanks alle sensibiliseringsacties over sluikstorten blijkt dat ook in 2021 de buit van de ruiming groot was. De jaarlijkse opruimactie door De Vlaamse Waterweg blijft noodzakelijk. Het is overduidelijk dat er blijvend moet ingezet worden op sensibilisering én handhaving rond zwerfvuil en sluikstorten."

Nieuws

Opvolging fietsersbrug over R4 en Ringvaart

Er wordt gewerkt aan de fietssnelweg F42 langsheen spoorlijn L58. Een nieuwe fietsersbrug moet daar het sluitstuk vormen van de verbinding tussen Gent en het Meetjesland, over de R4 en de Ringvaart heen. Deze fietsersbrug loopt echter vertraging op door een onderzoek van OVAM naar PFAS-vervuiling.

Studentenhuisvesting in Gent

Tijdens de zitting van 19 december 2023 keurde de gemeenteraad een nota goed met aanbevelingen voor studentenhuisvesting. Deze aanbevelingen werden gericht aan de Stad, aan de Vlaamse overheid, de hogeronderwijsinstellingen en de sector van ontwikkelaars. Voor de Stad ging het onder meer over aanbevelingen rond wijzigingen in het ABR en het uitbreiden van beheersovereenkomsten naar kleine- en midschalige projecten.

Herbeplanting in de Amand Casier de ter Bekenlaan

Op 5 maart 2024 werd bekendgemaakt dat de bomen in de Amand Casier de ter Bekenlaan worden gerooid en vervangen. Wortelschade en een slechte standplaats zorgden ervoor dat de bomen niet meer veilig zijn. De instabiliteit is een gevolg van de groeiplaats: de bomen zijn geplant op riolering.