Restauratie Doelse Kogge

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

De restauratie van de Doelse Kogge – daterend uit 1325 – kostte tot op heden reeds 946.707 euro. Voor 2021 tot 2024 wordt de kostprijs voor de restauratie geraamd op 904.969 euro. 

“In september 2000 ontdekte men bij graafwerken aan het Deurganckdok in Doel een vrij goed bewaard wrak van een middeleeuwse kogge, daterend uit 1325. De Doelse Kogge is tot op heden het oudste en tweede grootste van de slechts twintig exemplaren van dat type schip dat werd teruggevonden in Europa,” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V).

In het antwoord van Vlaams minister van o.a. Onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) op de schriftelijke vraag van Stijn De Roo wordt een nauwkeurige opsomming gegeven van alle stappen die tot nog toe gezet zijn.

De totale kostprijs tot heden bedraagt reeds 946.707 euro. De kostprijs voor de periode 2021 tot 2024 bedraagt 904.969 euro. Voor de periode daarna is de kostprijs nog niet geraamd.

Waar en wanneer de Kogge uiteindelijk zal opgesteld worden, is nog niet duidelijk.

“Deze Doelse Kogge is natuurlijk “uitzonderlijk erfgoed,” stelt De Roo, “maar het kostenplaatje moet nauwkeurig opgevolgd worden!”

Nieuws

Aanbod openbaar vervoer in Drongen-Luchteren en Mariakerke

In adviezen van de Stad Gent over de voorziene busverbindingen in de vervoersregio werden enkele knelpunten benoemd in het huidige aanbod aan openbaar vervoer, zoals de gebrekkige verbinding in Drongen-Luchteren en het wegvallen van de lus van de voormalige lijn 9 in Mariakerke.

Verdere ontwikkeling van het Wonderwoud in Oostakker

Op 29 november 2024 werd het Wonderwoud officieel geopend. Naast de al voltooide werken wordt er nagedacht over de toekomst van het militaire domein en het executieoord binnen het Wonderwoud.

Onderzoek naar de gevolgen van PFAS voor het leefmilieu

Normen worden opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek, op basis van expertise en op basis van een politieke afweging. Vlaanderen is geen eiland in de wereld. Het is dan ook van belang dat onze regio de vinger aan de pols houdt in andere Europese regio’s en lidstaten, bijvoorbeeld over onderzoeken en normen over PFAS.