Op 11 november maakte Jeugdhuis Chez Choseken bekend haar werking stop te zetten. Eind dit jaar wordt de vzw ontbonden en sluit het jeugdhuis haar deuren. Dit spijtige nieuws komt er amper twee jaar na de feestelijke heropening, waarbij meer dan tien jeugdverenigingen present tekenden.
In haar afscheidpost op sociale media heeft het bestuur het over beperkte bezoekersaantallen en het onvoldoende aantrekken van jongeren die een actief engagement willen opnemen. De beslissing om het jeugdhuis te sluiten volgde na overleg met de Stedelijke Jeugddienst en Formaat.
Jongeren uit Drongen-Luchteren en Mariakerke zullen vanaf volgend jaar dus moeten uitwijken naar Landegem of Gent Centrum. Een spijtige zaak, want inzake jeugdwerk moet er een voldoende groot aanbod beschikbaar zijn zodat men de vele diverse noden van jonge mensen kan capteren. Jeugdwerk moet dan ook beschikbaar, bruikbaar én nabij zijn voor alle jongeren in heel Gent. Jeugdhuizen moeten kunnen inzetten op het verbinden van kinderen en jongeren uit de onmiddellijke omgeving, ook in Drongen.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover vragen aan de bevoegd schepen:
- Welk proces werd doorlopen om tot de beslissing van sluiting te komen? Hoe was de stad Gent precies betrokken?
- Is er naast de mededeling op sociale media nog andere communicatie aangaande de sluiting voorzien naar jongeren, de buurt, de ouders,… toe?
- Welke noden zijn er volgens de schepen voor kinderen en jongeren uit de buurt? Werd er een bevraging georganiseerd om dit te capteren? Zo ja, wat was hiervan het resultaat? Zo nee, op welke manier volgt de stad dit op?
- Welke mogelijkheden zijn er volgens de schepen om in Drongen-Luchteren de werking van een jeugdhuis verder te zetten? Welke alternatieven zijn er? Graag meer uitleg
- Sogent is eigenaar van het pand waarin het jeugdhuis is gevestigd. Worden er plannen gemaakt voor een nieuwe bestemming? Welke mogelijkheden worden onderzocht? Wat is de timing?
Schepen El-Bazioui antwoordde:
"De heropstart kwam er op initiatief van een aantal oud-leden die nieuw leven wilden blazen in het jeugdhuis. Hun plan was om een aantal minder populaire taken op zich nemen binnen het jeugdhuiswerk zoals de financiën, administratie en de verantwoordelijkheid als bestuurslid van de vzw en waren ook contactpersoon voor Stad Gent en SoGent zodat de jongeren zich konden focussen op het leuke werk.
Formaat vzw, met wie we een subsidieovereenkomst hebben ter ondersteuning van Open Jeugdwerk, waaronder jeugdhuizen vallen, heeft hen inhoudelijk bijgestaan bij vragen rond vzw-wetgeving, administratieve verplichtingen, algemene kennis en het aanbieden van interessante vormingen.
Deze groep oud-leden hebben via hun netwerk een aantal jongeren uit de wijk kunnen overtuigen die interesse toonden om de jeugdhuisactiviteiten te organiseren. Gaande van open instuifmomenten tot kleine feesten en evenementen. Na een verloop van tijd merkten ze op dat bij de jonge vrijwilligers er steeds minder animo was om deze activiteiten op een vrijwillige basis te trekken en organiseren en dat ook de bezoekersaantallen tegenvielen.
Zij hebben dan op 12 juni 2023 aan de Jeugddienst laten weten dat ze de werking wilden stopzetten en als vzw geen verdere onnodige kosten maken. Samen met hen, de Jeugddienst en Formaat is er op 27 juni nog een gesprek geweest om alternatieve mogelijkheden te bekijken. Zo werd het voorstel gedaan om de ruimte als polyvalente ruimte te beheren met nadruk op jongereninitiatieven. Dit zagen ze na enig beraad uiteindelijk niet zitten. Daarnaast hebben we vanuit de Jeugddienst en met ondersteuning van Formaat vzw op 4 oktober jongeren samengebracht die geïnteresseerd waren, maar niet uit de buurt kwamen, met de oud-bestuurders. Uiteindelijk hebben die jongeren beslist om zich hier niet voor te engageren.
Op sociale media lezen we dat de bestuursleden de Stad Gent en Formaat vzw, publiekelijk bedankt voor de kansen en de ondersteuning die ze hebben gekregen. Er is tijdens die gesprekken niet aangegeven dat de oorzaak van het stopzetten komt door het ontbreken van ondersteuning, zowel inhoudelijk, infrastructureel als financieel, maar wel door het ontbreken van engagement bij de jongeren uit de wijk, zowel op vrijwillig vlak als op bezoekersvlak.
Jeugdhuiswerk, waarbij een barwerking centraal staat, heeft het niet alleen in Gent moeilijk maar ook in andere centrumsteden. Jeugdhuizen en Open Werkingen die ervoor kiezen om de barwerking niet meer centraal te plaatsen maar kiezen voor een niche (bv. metal, podiumkansen, skaten) slagen er veel beter in om vrijwilligers zich langdurig te laten engageren en om jongeren lang geboeid te houden om naar deze werkingen te komen.
De Jeugddienst en Sogent hebben zeer zeker de ambitie om het pand te blijven gebruiken als jeugdinfrastructuur. De komende weken zal de Jeugddienst een update maken van de noden voor kinderen en jongeren in Drongen, en hoe deze infrastructuur daarop in kan spelen."