Verkeersveiligheid dorpscentrum Sint-Denijs-Westrem

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Het dorpscentrum van Sint-Denijs-Westrem is een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud. Er zijn in de buurt verschillende winkels, een jeugdbeweging, de kerk, het kerkhof en de bibliotheek. Vlakbij het Gemeenteplein en iets verder aan de Loofblommestraat/Kerkdreef liggen ook twee scholen.

De onmiddellijke aanwezigheid van de E40, de Kortrijksesteenweg en The Loop veroorzaken ook doorgaand verkeer. Het te snelle (en vaak ook zwaar) verkeer zorgt voor onveilige schoolomgevingen. De oversteken in de buurt van deze scholen kunnen veiliger ingericht worden.

Bovendien is het wegdek er in deze deelgemeente op veel plaatsen slecht aan toe en zijn er vaak geen voetpaden voorzien.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan aan de bevoegd schepen:

  1. Welke oplossingen ziet de schepen om de verkeersveiligheid in Sint-Denijs-Westrem te verbeteren? Graag meer uitleg voor de verschillende vervoersmodi (gemotoriseerd verkeer, fietser, voetgangers) en domeinen (schoolomgeving, ontmoeting, mobiliteit, enz.)
  2. Welke maatregelen voorziet de schepen op korte en lange termijn voor de opwaardering van het openbaar domein in Sint-Denijs-Westrem?
    a. Welke toplaagvernieuwingen of heraanleg-werkzaamheden staan op de
    planning? Wat is hiervoor de timing?
    b. Welke voetpaden worden vernieuwd in 2023 en 2024? Wat is hiervoor de
    timing?
    c. Welke plannen zijn er voor de realisatie van nieuwe voetpaden? Wat is
    hiervoor de timing?
    d. Welke andere maatregelen worden voorzien? Wat is hiervoor de timing?
  3. Hoe staat de schepen tegenover de vraag om de oversteken in de buurt van deze scholen veiliger te maken? Welke maatregelen kunnen er op korte termijn gerealiseerd worden?

Schepen Watteeuw antwoordde:

"Binnen de eerste fase van het wijkmobiliteitsplan Sint-Denijs-Westrem/Afsnee werd uitgebreid onderzoek gedaan naar de knelpunten in de wijk en welke de hoofddoelstellingen van het plan zouden worden. Ook werd al nagedacht over mogelijke oplossingen om deze doelstellingen te behalen. De verdere uitwerking van het wijkmobiliteitsplan is ten gevolge van de besparingen uitgesteld tot begin 2025. Dat betekent echter niet dat er in tussentijd niets kan gebeuren in de wijk. Sommige zaken kunnen niet langer wachten en kunnen in afwachting van de invoering van het wijkmobiliteitsplan wel al aangepakt worden. De schoolomgevingen , inclusief de oversteken in de omgeving, zijn er daar eentje van. Structureel kan aan het dorpscentrum momenteel niet veel aangepakt worden op het openbaar domein gezien de heraanleg die daar sowieso voor de volgende legislatuur gepland staat, maar kleinere (eventueel tijdelijke) maatregelen uitvoeren om de schoolomgevingen verkeersveiliger te maken, kan wel. Het Mobiliteitsbedrijf is volop bezig om dit uit werken en zal dit spoedig voorleggen aan het bestuur. Dat zal de verschillende actieve modi die zich om en rond de scholen verplaatsen ten goede komen.

In de volgende legislatuur is er een heraanleg gepland in voor de gehele dorpskern. De oplossingen die gekozen zullen worden om de doelstellingen van het wijkmobiliteitsplan te behalen, zullen mee bepalen hoe deze heraanleg eruit zal zien.

Vorig jaar kreeg de wijk Vennebos een toplaagvernieuwing. Andere projecten zijn nog niet gepland."

Nieuws

Lokale en provinciale campagnemodus !

Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten… 💪