Verplaatsbare bossen keren niet terug naar het Gentse straatbeeld

Publicatiedatum

Tags

Gent
Milieu

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In 2017 maakten de Gentenaars kennis met de Nomadic Trees, een verplaatsbaar bos dat werd uitverkoren voor een burgerproject. Dit project gaf onze stad extra kleur en zuurstof op plaatsen waar je het niet verwacht. In stedelijke context is het planten van meer bomen dan ook niet overal evident, zeker op pleinen waar regelmatig evenementen en markten worden georganiseerd.

Op 19 maart werd bekendgemaakt dat het verplaatsbare bos voortaan de koer van Kunsthumaniora Sint-Lucas zal opfleuren, ter nagedachtenis van één van de initiatiefnemers van het project die er lesgaf. Een mooi eerbetoon, en we konden alvast lezen dat de bankjes aan de bomen in de smaak vallen bij de leerlingen.

Gemeenteraadslid Stijn De Roo stelde hieromtrent twee vragen aan bevoegd schepen Astrid De Bruycker. Hieronder haar antwoorden:

1. Hoe evalueert de schepen de inzet van het verplaatsbare bos de afgelopen jaren?

"Het project werd destijds goedgekeurd als burgerbudgetproject. Twee geëngageerde Gentenaars namen het initiatief. Het uitgangspunt was dat vele pleinen in de Gentse historische binnenstad centrale bomen en aantrekkelijke ziteenheden misten omdat deze open ruimtes occasioneel dienen voor grote evenementen. Een klein bos mobiele bomen in aangepaste plantenbakken- gecombineerd als zit- en speelmeubel – moest dit gemis oplossen. Dit alles in een aantrekkelijke en vernieuwende, esthetisch frisse vormgeving.
Dankzij de mobiele modules konden de bomen door de stad reizen, met als doel om ontmoetingsplekken te creëren en om lucht te zuiveren, voor een langere periode of om er even kort te verblijven.
Aanvankelijk diende het Sint-Baafsdorp als uitvalsbasis. Op 22 maart 2019 werd het ‘nomadische bos’ daar geopend. De eerste verhuis naar de historische binnenstad vond plaats op 24 mei 2019. De Nomadische bomen reisden naar het Bisdomplein.
Op 5 juli 2019 reisden de bomen terug naar de Sint-Baafssite in de Machariuswijk waar ze tijdens de Gentse Feesten deel uitmaken van de Mira Miro feestelijkheden.
Na de feesten keerden de bomen terug naar het Sint-Baafsdorp. Nadien gingen de bomen nog naar het Sint-Baafsplein en de Poeljemarkt.
Van bij het begin was duidelijk dat onderhoud en logistiek een hele klus zouden zijn. Tijdens de looptijd van het project werd dit opgenomen door de initiatiefnemers en met de middelen van het burgerbudget. Met de afloop van het project in het vooruitzicht, werd vanuit de initiatiefnemers aan de stadsdiensten gevraagd of zij onderhoud en logistiek wilden overnemen.

Om het project onder eenzelfde vorm verder te zetten (met regelmatige transporten en noodzaak van veelvuldig wateronderhoud in potgrond) zou een extra inzet van personeel en middelen nodig zijn. De groendienst besliste reeds enkele jaren geleden om niet meer te investeren in ‘groen in opbouw’ (vb planten en bomen in bakken) omdat dit veel onderhoud vraagt en een pak minder duurzaam is dan groen in volle grond. Zo is er doordat de bomen geen water uit de volle grond kunnen halen en door langere droge periodes bv. veel meer en regelmatiger watergift nodig.
Hoewel er zeker veel waardering is voor de meerwaarde die de Nomadische bomen op de Gentse pleinen hebben gehad, is de Groendienst om bovenstaande redenen niet ingegaan op de vraag om het onderhoud van de nomadische bomen structureel over te nemen.
In overleg met de initiatiefnemers is vervolgens afgesproken een vaste definitieve locatie te zoeken - dat is uiteindelijk Sint-Lucas geworden. Daar kunnen de bomen en zitelementen hopelijk nog lang een meerwaarde zijn voor de leerlingen en leerkrachten van de school."

2.Ziet de schepen in de toekomst nog een rol voor nomadische bossen in onze stad?

"De groendienst geeft prioriteit aan het maximaal duurzaam vergroenen van de stad door het aanplanten van bomen (en struiken en andere planten) in volle grond.
Daar zetten we nu al sterk op in en dat willen we alleen maar verder versterken.
Bij elke integrale heraanleg van straten en pleinen wordt er gezocht naar meer groene (en blauwe) ruimte.
Waar geen integrale heraanleg gepland is, maar bv. voetpaden vernieuwd worden, worden bewoners maximaal gestimuleerd om een geveltuin aan te leggen. Via de geveltuinbrigade kunnen veel Gentenaars gratis een geveltuin laten aanleggen.
Mede op initiatief van en in samenwerking met het Gents Milieufront plantten we de voorbije jaren op heel wat plaatsen ‘toekomstbomen’, bomen die alle ruimte krijgen om te groeien, zowel boven als onder de grond. We hebben afgesproken ook de komende jaren hier samen verder op in te zetten."

Nieuws

Stand van zaken fietsersbrug F42

Er wordt gewerkt aan de fietssnelweg F42 langsheen spoorlijn L58. Een nieuwe fietsersbrug moet daar het sluitstuk vormen van de verbinding tussen Gent en het Meetjesland, over de R4 en de Ringvaart heen. Deze fietsersbrug loopt echter vertraging op door een onderzoek van OVAM naar PFAS-vervuiling.

Gent maakt inhaalbeweging in verledding van straatverlichting

Over heel Vlaanderen wordt werk gemaakt van de zogenaamde verledding: het vervangen van klassieke straatlampen door ledverlichting. Gent hinkt daarbij achterop op andere steden en gemeenten, maar maakt nu een inhaalbeweging. Dat blijkt uit het antwoord van netbeheerder Fluvius op een vraag van gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v).

Eindejaarsverlichting in Gent en deelgemeenten vanaf 29 november

De eindejaarsverlichting zal dit jaar feestelijk worden aangestoken op vrijdag 29 november om 19u op het Emiel Braunplein. De handelskernen van Gent en deelgemeenten zullen daarna sfeervol verlicht worden tot en met 12 januari. Dat blijkt uit een vraag van fractievoorzitter Stijn De Roo aan de bevoegde schepen.