Op 8 september publiceerde de SERV samen met VLIR hun advies omtrent betere overheidsdata voor sterk beleidsonderzoek en goed bestuur.
Hun oproep is geordend volgens vier werven: (1) de kwaliteit en beschikbaarheid van de data, (2) de vindbaarheid en ontsluiting van data, (3) de gebruiksvriendelijkheid van de privacyprocedures en de ethische omgang met data en ten slotte (4) de cultuur en organisatie.
Het belang van een datagedreven overheid wordt helder samengevat: ‘Het leidt tot proportionele beleidsbeslissingen die geld, tijd en mensenlevens sparen.’ De directe aanleiding is de ervaring vanuit de academische en beleidsondersteunende wereld tijdens de coronacrisis, maar er worden ook concrete voorbeelden omtrent arbeidsmarktdata aangehaald. Dat de Vlaamse overheid stappen vooruit wilt zetten op vlak van de datastrategie en digitalisering aan de hand van o.m. het relanceplan Vlaamse Veerkracht, wordt evenwel erkend.
In de commissie Algemeen Beleid en Financiën antwoordde minister-president Jan Jambon aan Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo dat de datastrategie voor de Vlaamse overheid naast een aantal leidende principes ook vier actiedomeinen omvat waar prioritair op wordt ingezet. Het eerste actiedomein omvat het uitwerken van een algemeen kader voor een gedeeld begrip over de mogelijkheden en uitdagingen inzake data. Een tweede actiedomein heeft betrekking op het verhogen van de datageletterdheid van het personeel en wil het bewustzijn en draagvlak voor datagedreven werken bij elke overheidsmedewerker verhogen. Een derde actiedomein heeft betrekking op het opzetten van een breed ecosysteem waarbinnen eigen overheidsentiteiten, via interbestuurlijke samenwerking, samen met externe partners meer datagedreven gaan werken. Een vierde actiedomein heeft betrekking op data governance. Het gaat daarbij niet alleen over de zorg voor kwalitatieve basisdata, maar ook over zorgvuldigheid bij de verwerking, analyse en interpretatie ervan.
De prioritaire actiedomeinen binnen de datastrategie voor de Vlaamse overheid overlappen in belangrijke mate met de aanbevelingen zoals geformuleerd door de SERV en de VLIR. De datastrategie voor de Vlaamse overheid gaat uit van een aantal leidende principes waaruit duidelijk de ambitie blijkt om de brede maatschappelijke mogelijkheden van data optimaal te benutten en data tijdig, kwalitatief en toegankelijk te ontsluiten voor een breed publiek.
De administratie zal een jaarlijks actieplan uitwerken met concrete acties die invulling geven aan de prioritaire actiedomeinen van de datastrategie voor de Vlaamse overheid. Het actieplan, dat zal opgesteld worden op basis van de antwoorden van een online bevraging, zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-beleid dat ook zal waken over de uitvoering van het actieplan. Het actieplan zal duidelijk maken welke bijkomende initiatieven nodig zijn om de doelstellingen van de datastrategie voor de Vlaamse overheid te bereiken.
Het volledige verslag van mijn vraag om uitleg: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1551065/verslag/1552842
Stijn De Roo: “De kwaliteit van overheidsdata, inzicht en opleiding rond data en samenwerking tussen verschillende diensten zijn belangrijk. Privacy moet gewaarborgd zijn.
Het is wachten op het actieplan dat jaarlijks zal geüpdatet worden met de resultaten van de bevraging van de stakeholders. Het is uitkijken naar de toelichting door de SERV en de VLIR bij hun adviezen in de commissie Algemeen Beleid.”