Het rapport met de evaluatie van het proefproject ‘Verkeerslichtenbeïnvloeding door korteafstandsradio (KAR)’ is nog niet klaar, vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) van bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld).
Het proefproject ‘Verkeerslichtenbeïnvloeding door korteafstandsradio (KAR)’ is ingegaan op 4 januari 2021. De uitvoeringstermijn bedroeg 49 weken, waarna een evaluatie moest volgen. Bij positieve evaluatie volgt een uitrolfase over alle tramlijnen in heel Vlaanderen.
Ondertussen zijn alle Hermelijntrams op tramlijnen 2 en 4 uitgerust. De dataverzameling voor de analyse voor het openbaarvervoerluik is opgestart. De Lijn is verantwoordelijk voor de evaluatie van het openbaarvervoerluik. De validatie van de evaluatie is gepland tegen einde 2022/begin 2023.
De totale jaarlijkse recurrente onderhoudskosten van het KAR-systeem aan de 8 kruispunten bedragen 120 000 euro. Deze kosten bevatten het onderhoud van het centraal systeem, apparatuur voor 8 kruispunten en 67 voertuigen. De raming is reeds gekend van bij de gunning van het KAR-dossier.
De Lijn heeft voorzien om de jaarlijkse onderhoudskost van de KAR-apparatuur op de trams voor haar rekening te nemen.
De onderhoudskosten van de KAR-apparatuur op de VRI’s moeten door de verantwoordelijke wegbeheerder voorzien worden.
De totale uitgaven voor De Lijn bedragen tot heden 3,123 miljoen euro.
Voor dit proefproject heeft AWV tot op heden een uitgave gedaan van 96 000 euro. Deze middelen zijn aangewend voor de aanpassing van de lichtenregelingen op de betreffende kruispunten en het uitvoeren van de nodige ontwikkelingen aan de verkeersregelinstallaties zodat ze in staat zijn om te communiceren met de KAR kruispuntapparatuur.
Voor dit project werd er voor De Lijn 5,136 miljoen euro (excl. btw) vrijgemaakt; voor het AWV werd er 4,219 miljoen euro (incl. btw) vrijgemaakt. Het proefproject in Gent betreft de eerste fase van dit totaalproject en wordt gefinancierd vanuit het budget dat ter beschikking gesteld werd voor het totaalproject.
Stijn De Roo: “Het blijft dus nog wachten op het rapport van de verkeerskundige evaluatie van het proefproject KAR. Pas daarna zal er beslist worden of de KAR-technologie zal uitgerold worden over alle tramlijnen in Vlaanderen.”