Blauwe fietsbrug in Mariakerke blijft pijnpunt

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Er worden op korte termijn geen maatregelen getroffen om van de fietsbrug over het kanaal Gent-Brugge een veiligere fietsoversteek te maken. Dat blijkt uit informatie die Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Met het stijgend aantal fietsers, neemt de nood echter toe.

Elke fietser die gebruik maakt van de voormalige spoorwegbedding van het Westerringspoor wordt ermee geconfronteerd: om het water over te steken, moet je gebruik maken van een blauw brugje met erg steile hellingen bij het op- en afrijden. De bedoeling is dat er onder de N9 een fietstunnel wordt gebouwd waarop het brugje naadloos aansluit, maar de heraanleg laat op zich wachten.

Op de vraag van De Roo of er - in het geval dat de heraanleg van de N9 op de lange baan wordt geschoven - op korte termijn een oplossing komt voor de gevaarlijke fietsoversteek, antwoordde minister Peeters: “De oversteek is reeds uitgerust met verkeerslichten. Dat is op zich al een veilige oplossing aangezien er geen conflicten meer zijn tussen de actieve weggebruikers en gemotoriseerd verkeer. Gelet op vele reeds lopende werken in het Gentse is het niet aangewezen om daar nog een hinderlijk werk aan te vatten.”

Eerder antwoordde de minister op een vraag aan De Roo dat de tijdige realisatie van de onteigeningen bepalend is voor de timing van de volledige realisatie van het project N9. Op dit moment blijkt dat slechts 6 van de 20 onteigeningen al gerealiseerd. “Voor een aantal innemingen zal een gerechtelijke procedure moeten gevoerd worden”, aldus de minister.

De suggestie van De Roo om een versnelde aanleg van de fietstunnel te realiseren die losgekoppeld wordt van de volledige heraanleg van de N9, lijkt ook geen optie voor de minister. Volgens haar is de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel moeilijk in deelzones op te splitsen. Ook de gesprekken met de eigenaars van het appartementsgebouw ter hoogte van het blauw brugje zouden nog lopen.

Stijn De Roo: “De huidige blauwe fietsbrug over het kanaal Gent-Brugge is zeer fietsonvriendelijk en zorgt voor gevaarlijke situaties. Vandaag blijven fietsers in de kou staan. Ik roep de minister op om oplossingen voor de korte termijn te vinden. Op de lange termijn is het uitkijken naar een fietstunnel, die ervoor zal zorgen dat actieve weggebruikers niet meer in conflict komen met gemotoriseerd verkeer.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.