Debat over huisvesting studenten op de gemeenteraad

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Gent heeft steeds méér studenten, maar het aantal koten groeit niet even snel mee. In november gingen we met de Gentse gemeenteraadscommissie op verplaatsing - een primeur. We luisterden naar de visie van studenten, projectontwikkelaars, buurtbewoners, universiteiten, hogescholen, enz. Met hun insteken achter de hand hielden we op 19 januari een debat in de raad. 

Fractievoorzitter Stijn De Roo nam de tussenkomst tijdens het debat:

"Ook vanuit de cd&v-fractie vonden wij het een zeer goed initiatief. We zijn erin geslaagd om heel wat mensen, belanghebbenden en stemmen in het debat samen te brengen. Dat zorgt natuurlijk voor wat meerwaarde bij het voeren van dit debat en bij het verder uittekenen van de visie rond studentenhuisvesting.

Ik had het geluk om een zeer diverse groep te hebben in november, waarvan ook een aantal bewoners deel uitmaakten. Hun stem is in mijn groep op verschillende manieren - zowel positief, als constructief-kritisch - aan bod gekomen.

Ik heb een 6-tal punten opgelijst:

Het eerste kwam tijdens de themacommissie zelf, maar komt ook nu in het debat in heel wat tussenkomsten aan bod. We hebben nood aan een duidelijke visie en een goede visie-ontwikkeling. We spreken op vandaag steeds over het aantal studenten dat we hebben in onze stad, over het aantal koten, maar we spreken geen doelstelling uit van naar hoeveel koten we willen evolueren op termijn. 

We weten dat alle hogeonderwijsinstellingen geen studenten kunnen weigeren op basis van aantal. Maar als stad zullen we toch een concrete doelstelling moeten zetten over welk aantal koten we willen realiseren en binnen welke termijn we dat willen doen. Van zodra we dit voor ogen hebben, moeten we de locatie en de manier waarop concretiseren met projectontwikkelaars, buurtambassadeurs en stadsdiensten. Als stad is dit geen makkelijk te beantwoorden vraag. Door deze vragen toch te beantwoorden kan je de woonmarkt, studenten en projectontwikkelaars wel een signaal geven. Het is belangrijk om te evolueren naar een toekomstgerichte visie rond studentenhuisvesting.

Tweede punt, UGent heeft met 'UGent verbeeldt' een visie ontwikkeld over waar ze tegen 2050 wil staan met haar campussen. Daar zien we dat het zwaartepunt van de UGent meer in het zuiden van de stad ligt. In The Loop, Kortrijksesteenweg, Zwijnaarde... zijn wellicht ook nog mogelijkheden om extra studentenhuisvesting te ontwikkelen. In welke mate houdt de stad nu al rekening met de plannen van UGent?

Mijn derde punt is dat we niet alleen naar het aantal, maar ook naar de diversiteit van het aanbod kijken. We moeten ervoor zorgen dat er voor ieder wat wils is. Sommige mensen zullen omwille van financiële redenen gericht zoeken naar een kleine efficiënte huisvesting met lage energiekosten. Anderen zullen op zoek gaan naar een studio. We hebben niet alleen voldoende goedkope studentenkoten nodig, maar ook nood aan een voldoende divers aanbod. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we de diversteit blijven waarborgen? Zal de stad bijkomend inzetten op het 'hospita-wonen'?

Mijn vierde punt gaat over overlast en samenleven. De beheerder van studentenkoten is vaak een aanspreekpunt voor de buurt. Door de veelheid aan studenkoten weten bewoners niet altijd wie ze moeten aanspreken. Vandaar mijn vraag hoe we hier als stad hierin een facilitator kunnen zijn. Hoe kunnen we bv. bij overlast hier als stad in bemiddelen? Om de samenleving hierin beter te maken, hoe kunnen we ervoor zorgen dat er een meer rechtstreekse dialoog komt tussen de buurt en de studenten? 

Ten vijfde, de stad heeft een oproep gedaan naar geschikte gronden voor grootschalig studentenhuisvesting. Als ik mij niet vergis zijn hieruit zeven potentiële percelen gekomen die in aanmerking kwamen. Wat gaat hier verder mee gebeuren? 

Mijn laatste punt gaat over studenten met een fysieke beperking. In Leuven zou er een bepaald systeem bestaan waarbij studenten met een beperking samenleven met studenten zonder een beperking. Die laatste nemen een aantal zorgtaken op zich en betalen in ruil een lagere huurprijs voor hun kamer. Zijn daar al initiatieven lopende? Kunnen we dit ook in onze stad overnemen? 

De antwoorden van de schepen en het volledige debat kan je (her)bekijken via deze link.

Wordt vervolgd...

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.