Twee jaar geleden zijn de wegenwerken in de Botestraat-Gaverstraat beëindigd. Het tweede deel van de heraanleg van de Botestraat moet echter nog uitgevoerd worden. Als antwoord op een mondelinge vraag die Stijn De Roo in 2020 stelde, gaf de schepen aan dat het hier niet over een integrale heraanleg zal gaan, maar over het vernieuwen van de trottoirs met aansluitend ook het vernieuwen van de toplaag van de rijweg. De werken zullen worden uitgevoerd nadat de nutsbedrijven de nodige sanering en vernieuwingswerken hebben uitgevoerd.
Er werd toen geschat dat de werken voor de trottoirs zullen gestart worden in 2022 en volgens de vordering van de werken en de weersomstandigheden aansluitend of anders na de winterstop in het voorjaar van 2023 ook de toplaag zal vernieuwd worden.
Verschillende buurtbewoners vragen dat er een oplossing komt voor de verkeersveiligheid voor fietsers in dit stuk van de Botestraat. In het stuk tussen de tramhalte en de Vroonstalledries is de huidige verkeerssituatie gevaarlijk voor fietsers (vb. auto’s die op korte afstand passeren, fietsers die in de kant worden gereden, enz.).
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover enkele vragen aan de bevoegd schepen. De integrale vragen en antwoorden van schepen Watteeuw kan u hieronder lezen:
Wat is de stand van zaken van de heraanleg van dit deel van de Botestraat?
"Momenteel staat de vernieuwing van de trottoirs ten vroegste eind 2023 op de planning en de vernieuwing van de toplaag wordt hierna uitgevoerd. Dit is dan in het daaropvolgende jaar. De nutsbedrijven zijn hier langer bezig geweest dan gepland en daardoor zijn andere werken reeds lopende."
Wat is de precieze planning en timing van de werken?
"Een precieze planning kunnen we momenteel nog niet meegeven. Hierboven gaven we reeds mee dat de trottoirwerken gepland zijn voor 2023 en de toplaagvernieuwing voor het daaropvolgende jaar. Er zijn immers momenteel veel variabelen in het noorden van Gent, met interfererende omleidingen, andere werken die vertraging oplopen, enz."
Zijn er mogelijkheden om een integrale heraanleg met veilige fietspaden te realiseren? Zo ja, welke?
"Binnen de huidige legislatuur is een integrale heraanleg niet meer aan de orde. Het vernieuwen van de voetpaden, optrekken van de boordstenen en het vernieuwen van de toplaag zal al een verbetering zijn op het vlak van comfort. Wel wordt er voorzien om samen met de vernieuwing van de toplaag ook de fietsinfrastructuur te verbeteren."
Welke acties voor verkeersveiligheid voor actieve weggebruikers zijn voorzien?
"Eind 2024 is een toplaagvernieuwing gepland voor de Botestraat tussen de Blauwstraat en de Vroonstalledries. Wij gaan dan samen met de toplaagvernieuwing de fietsinfrastructuur optimaliseren om de verkeersveiligheid te verbeteren."
Wat is het geraamde budget voor deze heraanleg?
"Met de huidige evolutie van stijgende aannemingsprijzen en indexen is hebben we momenteel nog geen exacte raming van deze deelopdracht. Ruw geschat kom je voor de vernieuwing van 1.650m² trottoirs op ongeveer 180.000€ en 2.850m² asfaltvernieuwing op ongeveer 100.000€ (dit exclusief BTW en herzieningen)."