Als antwoord op een eerdere schriftelijke vraag van fractievoorzitter Stijn De Roo meldde de schepen dat burgers sinds begin dit jaar meldingen van overdreven snelheid kunnen ingeven via een nieuw formulier. Op termijn krijgt de stad zo een geografisch overzicht van waar bestuurders zich niet houden aan het wettelijk bepaalde snelheidsregime. De selectie van straten waar prioritair wordt ingezet op snelheidsremmers, zal regelmatig afgetoetst worden met dit geografisch overzicht van meldingen.
Daarnaast kunnen burgers via dit formulier ook melden of ze een (extra) fietsenstalling, een nieuw zebrapad of een publieke laadpaal voor elektrische wagens in hun buurt wensen. Het gaat dus telkens over meldingen die te maken hebben met mobiliteit.
Als raadslid word ik regelmatig aangesproken over mobiliteit, maar de onderwerpen gaan breder dan de vier mogelijkheden die het formulier op de website van de stad biedt. Een slechte staat van het wegdek, een beschadiging van het openbaar domein en een onveilige verkeerssituatie zijn voorbeelden van concrete meldingen die wij krijgen.
Momenteel is het meldformulier over mobiliteit echter moeilijk terug te vinden op de website van de stad Gent. Op de pagina zelf wordt ook niet expliciet verwezen dat burgers bijvoorbeeld overdreven snelheid of straatraces via dit formulier kunnen melden. Via de meldingsapp van de stad is het momenteel ook niet mogelijk om bovengenoemde problemen aan te kaarten.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegde schepenen tijdens de gemeenteraadscommissie Mobiliteit op dinsdag 8 februari:
- Wat is de reden dat dit formulier momenteel niet terug te vinden is op de webpagina met meldpunten en vragen over mobiliteit van de stad Gent?
- Welke acties plant de schepen om dit formulier beter bekend te maken bij het brede publiek?
- Hoe staat de schepen tegenover het idee om dit formulier mee te laten integreren in de “meldingsapp Gent” waar burgers momenteel al sluikstort en achtergelaten fietsen kunnen melden?
- Hoe staat de schepen tegenover het idee om het meldingsformulier uit te breiden zodat burgers ook melding kunnen maken van bijvoorbeeld de slechte staat van het wegdek, een beschadiging van het openbaar domein of een onveilige verkeerssituatie?
Schepen Watteeuw antwoordde:
"Het formulier waarnaar u verwijst maakt momenteel nog deel uit van een proefproject. Er werd in deze fase gekozen voor een selectie van suggesties: melding overdreven snelheid, suggestie fietsenstalling, suggestie laadpaal en suggestie zebrapad. Door niet meteen een veelheid aan suggesties op te nemen, kunnen we zowel de technische bouwstenen als de operationele afhandeling optimaliseren. Deze selectie werd gestuurd door de inspraaknoden, de verwerkingscapaciteit van de betrokken medewerkers en een gezonde kosten-baten verhouding voor een proefopstelling.
De communicatie van dit formulier gebeurt niet algemeen, maar wordt gestuurd vanuit de verschillende elementen (i.e. snelheid, laadpalen, zebrapaden, fietsenstalling). Zo is er voor de uitrol van laadpalen op het openbaar domein een infopagina waarbij de burger geleid wordt naar het webformulier om een nieuwe locatie te suggereren. Momenteel wordt ook een webpagina voorbereid om de burgers te informeren over ons snelheidsbeleid, lopende acties en vervolgens de oproep voor meldingen te doen.
Na de proefperiode gaan we dit meldingsformulier maximaal uitbreiden. Binnen dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen en binnen het Mobiliteitsbedrijf is de oefening lopende om de frequent binnenkomende vragen op te delen in meldingen/suggesties enerzijds, en burgervragen anderzijds. De optimale dienstverlening van de burger staat hier centraal. De voorbeelden uit de vraag zijn alleszins meegenomen in deze oefening. De timing is echter sterk afhankelijk van de technische ontwikkeling en de nodige koppelingen met achterliggende systemen. Bij elke uitbreiding zal de gepaste communicatie worden opgezet, zodat de burger gemakkelijk de weg vindt naar de diensten."
Schepen Bracke antwoordde:
"In 2020-2021 is er werk gemaakt van een visietekst om tot een stadsbrede aanpak te komen van meldingen. Deze zou mee moeten helpen bepalen waar we in de nabije toekomst verder tijd en middelen in wensen te investeren (en de verdere digitale versnippering van toepassingen te stoppen). Er is ook gekeken naar voorbeelden van andere steden en gemeenten in binnen- en buitenland ter inspiratie.
Begin dit jaar is er een onderzoek opgestart met District 09 rond het verder uitbreiden van het bestaande meldingsplatform. We mikken op eind april om dit af te ronden met een conclusie.
We zullen dan aandacht hebben voor de verschillende stadia van het meldingsproces:
- De intake: via welke kanalen komen meldingen binnen en wat kunnen we hier doen om het voor de burger gemakkelijker te maken? Hier komt de vraag naar boven wat we willen doen met de huidige sluikstortapp. Ook het toepassen van QR-codes hebben we op onze radar. Los van de app, kijken we met de dienst Communicatie om de huidige meldpuntenpagina op de website te verbeteren.
- De registratie: vanuit data perspectief is het interessant om zoveel mogelijk gestructureerde meldingen te laten passeren via het bestaande meldingsplatform. We moeten onderzoeken hoe we dit organiseren.
- De verwerking/ afhandeling: Kunnen we over de stad heen afspraken maken mbt feedback (statusupdates) naar de melder? Dit is heel belangrijk, want het backoffice proces moet uiteraard ook goed afgestemd zijn.
Tijdens het onderzoek willen we nagaan wat de kosten/ baten zijn van verschillende scenario’s. Zo stellen we ons de vraag of we willen opteren voor een meldingsapp binnen de stad. Wat zou dit kosten en wat zijn de meerwaarden versus het bestaan van de website en gebruik van e-formulieren.
Idealiter kan die app dan ook gebruikt worden door de Gemeenschapswacht en kunnen we de verouderde collector app vervangen.
Een andere vraag is met wie we zouden werken om zo’n app te bouwen. Of is er iets direct bruikbaar beschikbaar?"
Het volledige verslag van mijn mondelinge vraag kan je hier herbekijken.