Natuurbeheerplannen: iets meer transparantie bij publieke consultatie op komst

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Na aandringen van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) in de commissie Leefmilieu laat minister Zuhal Demir (N-VA) weten dat binnenkort via drie kanalen zal gecommuniceerd worden bij de aankondiging van de publieke consultatie van ontwerp-natuurbeheerplannen.

In de wetgeving is momenteel voorzien dat de indiener zorgt voor de aankondiging van de consultatie. Deze aankondiging wordt bekendgemaakt op een van de volgende wijzen: in minstens één regionale krant, via de gemeentelijke informatiekanalen of door middel van aanplakking. Er wordt, aldus de minister, op korte termijn een wetswijziging voorbereid zodat het op alle drie de hiervoor beschreven wijzen moet worden bekendgemaakt.

Volgens De Roo is een wetswijziging niet nodig om op drie kanalen in te zetten, maar volstaat een eenvoudige instructie aan het Agentschap Natuur en Bos. Hij is tevreden dat de minister de bekendmaking van de publieke consultatie van natuurbeheerplannen wil verbeteren, maar ziet nog ruimte voor verbetering. Zo ging de minister niet in op zijn suggesties om eigenaars en gebruikers persoonlijk aan te schrijven, om hen een individueel antwoord te bezorgen op hun bezwaar en om de goedgekeurde plannen, de kaarten én het verslag van de consultatie- en adviesronde permanent te ontsluiten via de website van het ANB.

Ook ging de minister niet in op de vragen van De Roo om de opname van (herbevestigd) agrarisch gebied in natuurbeheerplannen te vermijden. Volgens hem kan de minister, zelfs zonder de regelgeving te wijzigen, ervoor zorgen dat herbevestigde agrarische gebieden worden uitgesloten van de globale kaders van natuurbeheerplannen. Ook zou zij ervoor kunnen zorgen dat de opname van agrarisch gebied minstens moet verantwoord worden.

Volgens De Roo toont het recent dossier in Glabbeek nogmaals aan dat de huidige werkwijze van de natuurbeheerplannen tot problemen leidt, omdat ze een voorafname maken op ruimtelijke processen en de beslissingen van lokale besturen. Hij roept de minister dan ook op om een bijsturing door te voeren.

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.