Oosterweelwerf - Eigen sanering door Lantis

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister Zuhal Demir naar aanleiding van berichtgeving in de pers over de sanering van de Oosterweelwerf door Lantis.

Op de vragen van De Roo antwoordde de minister dat Lantis de grondverzetregeling moet volgen. Die regeling maakt steeds grondverzet mogelijk, los van de discussie of het saneringscriterium voor een locatie overschreden is. De grondverzetsregeling is er juist gekomen om grondwerken met verontreinigde bodem mogelijk te maken zonder die verontreiniging verder te verspreiden.

Lantis moet als bouwheer de nodige maatregelen (laten) nemen zodat en opdat  geen sprake zou kunnen zijn van achterlating van afvalstoffen bij de uitvoering van hun werken. De grondverzetregeling vermijdt zo dat de bouwheer een saneringsplicht- en aansprakelijkheid te laste gelegd kan worden indien hij correct en volgens de regeling handelt.

De verplichting voor 3M om de sanering te betalen, volgt onverminderd uit het Bodemdecreet.

3M is aangeduid als saneringsplichtige voor de PFAS-verontreiniging die is ontstaan op, en zich verspreid heeft vanuit haar productiesite.

De wettelijke saneringsplicht houdt voor 3M Belgium als saneringsplichtige de wettelijke verplichting in om de bodemsanering op eigen kosten uit te voeren. In het kader van de saneringsovereenkomst van 6 juli 2022 heeft 3M Belgium haar wettelijke saneringsplicht uitdrukkelijk aanvaard en verder uitdrukkelijk erkend dat de kosten waartoe ze gehouden zou kunnen zijn ingevolge haar wettelijke saneringsplicht niet beperkt zijn tot het in de saneringsovereenkomst opgenomen bedrag.

Lantis kan als saneringswillige tegen bijkomende vergoeding de saneringsplicht van 3M als saneringsplichtige overnemen.  Dit doet geenszins afbreuk aan het gegeven dat ook in dat geval de wettelijke saneringsplicht bij 3M als saneringsplichtige blijft rusten en dat 3M op elk ogenblik nog kan worden aangesproken om de bodemsanering uit te voeren.

Het aangekondigde bedrag van 571 miljoen euro is geen maximaal bedrag. Het Bodemdecreet blijft onverminderd van toepassing. 3M Belgium moet instaan voor alle kosten die verbonden zijn aan de bodemonderzoeken en de bodemsaneringen van de verontreiniging zij veroorzaakt heeft.

Het eerder door 3M toegekende bedrag voor de sanering heeft betrekking op de volledige vervuilde zone, waarvan de werfzone van Lantis deel uitmaakt. Het geld dat Lantis wil gebruiken maakt er dus deel van uit

De dading uit 2018 blijft in deze piste juridisch nog steeds overeind, maar het is te verwachten dat nieuwe onderhandelingen wijzigingen hieraan noodzakelijk zullen maken.

Nieuws

Parkeergelegenheid nabij het Wonderwoud in Oostakker

Op 29 november 2024 werd het Wonderwoud officieel geopend. Bezoekers kunnen er wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Bewoners in de buurt van de ingangen van het Wonderwoud melden echter dat heel wat bezoekers wildparkeren, bijvoorbeeld voor hekkens of zelfs in voortuinen.

Fietsbrug over de Ringvaart gepland voor 2028, maar tracé op Gents grondgebied nog onbekend

De fietsbrug over de Ringvaart, een noodzakelijk onderdeel van de F42-fietssnelweg, wordt naar verwachting in 2028 opgeleverd. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen Joris Vandenbroucke (Voor Gent). Momenteel loopt het Beschrijvend Bodemonderzoek (BBO) om de PFAS-vervuiling en de saneringskosten in kaart te brengen. De vergunningsaanvraag wordt voorzien in 2026, waarna de werken in 2027 van start gaan.

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.