Veiliger kruisen tramsporen voor fietsers nog niet voor morgen

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld), in opvolging van zijn eerdere vragen, over de stand van zaken van oplossingen voor ongevallen met fietsers op tramsporen en dit naar aanleiding van eerdere ongevallen met fietsers en het overlijden van een 44-jarige fietser in de zomer van 2023 twee weken na zijn val op de tramsporen.

Op de vraag van De Roo naar de stand van zaken van de in eerdere antwoorden aangekondigde acties verwees de minister naar de voorstelling in de commissievergadering van 6 juli 2023, waar een toelichting werd gegeven over de korte, de middellange en langetermijnmaatregelen om het probleem aan te pakken.

De minister stelde dat voor het verbeteren van de weginfrastructuur op basis van het rapport van UZ Gent De Lijn de meest kritieke zones geïdentificeerd heeft en is ze daar sinds 2022 bezig met een aantal wegverbeteringen uit te voeren.

Wat de maatregelen op langere termijn betreft, bekijkt men in samenspraak met de UGent – met een aantal wetenschappelijke elementen – materiaaltesten en dergelijke, om ook eventueel het oppervlak ruwer te maken zodat er minder snel gladheid is die aanleiding geeft tot vallen.

Het scheiden  van het tram- en fietsverkeer is niet altijd overal makkelijk of mogelijk. Toch is op sommige plaatsen in Gent het fiets- en tramverkeer wel al gescheiden. Er is onder andere de as van de Nederkouter en Kortrijksepoortstraat. Op sommige plaatsen is de ruimte zo beperkt, dat het niet anders kan dan dat de fietsers ook over de tramsporen kunnen rijden.

Het is, aldus de minister, ook een beetje kwestie van de behendigheid, hoe je een tramspoor met je fiets kruist. Uiteraard moet de infrastructuur veilig en comfortabel zijn. De Lijn zit hierover regelmatig samen met de stad Gent.

Stijn De Roo: “Er werden reeds heel wat initiatieven genomen om de tramsporen veiliger te maken. Maar het kruisen van de tramsporen blijft problematisch en leidt nog steeds tot ongevallen.

Ik riep de minister op om een aantal testen voor de langetermijnoplossingen versneld te laten uitvoeren, zodat met de resultaten daarvan vlugger aan de slag kan gegaan worden. Uit het antwoord van de minister bleek dit niet mogelijk te zijn.

Ik kan alleen maar hopen dat vanuit de verschillende bevoegde overheden alles in het werk wordt gesteld om ongevallen op de tramsporen met fietsen zoveel mogelijk te vermijden en dat de vooropgestelde timing voor de voorziene testen geen verdere vertraging oploopt, zodat er zo snel mogelijk oplossingen komen.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.