Gentse openbare domeinen alsmaar meer verhard

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Stad Gent verhardde de afgelopen jaren alsmaar meer nieuw openbaar domein. Die verharding wordt wel gecompenseerd door ontharding in het bestaand openbaar domein, maar die evolutie gaat traag. Dat blijkt uit cijfers die fractievoorzitter Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen Filip Watteeuw (Groen).

De relatieve verhardingsbalans (percentage ontharding/verharding) daalde dan wel van 72,48% in 2018 naar 71,43% in 2021. Toch blijkt uit absolute cijfers dat de stad alsmaar meer verhardt. De groei van de stad en nieuwe ontwikkelingen voor wonen en bedrijven zijn volgens de schepen twee redenen waarom er nog regelmatig nieuwe verharding bijkomt.

Vorig jaar wilde de stad Gentenaars nog aanzetten meer te ontharden door middel van een verhardingstaks. Die moest ervoor zorgen dat inwoners meer kiezen voor ondergrond die water doorlaat. Begin juli raakte echter bekend dat de verhardingstaks - die de stad Gent normaal gezien vanaf 2023 zou opleggen - toch niet wordt ingevoerd. Volgens schepen Watteeuw was het praktisch en organisatorisch niet haalbaar om de belasting nu al in te voeren.

Nochtans krijgt onze stad steeds vaker te maken met hitte, droogte en wateroverlast. Ontharding en vergroening kunnen een stad net wapenen tegen de veranderende weersomstandigheden. Ze zorgen voor méér ruimte voor natuur, minder wateroverlast, grotere biodiversiteit, gezondere lucht en een beter klimaat. Daarnaast zorgen ontharden en meer groen ook voor het verminderen van het hitte-eilandeffect.

Stijn De Roo: “De cijfers tonen aan dat de ontharding in Gent traag gaat. Op plaatsen waar we als stad nog verharding aanleggen omdat er geen alternatief is, moeten we méér inspanningen leveren om water te laten infiltreren.

In juni 2021 stelde ik reeds voor om waterdoorlatende straten in woonerven aan te leggen. Vanavond zal ik op de gemeenteraadscommissie nog twee bijkomende suggesties voorleggen. In de eerste plaats dat de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen standaard waterdoorlaatbare materialen gebruikt voor de aanleg van opritten. Daarnaast stel ik voor om het reglement voor de aanleg van opritten te versoepelen, zodat particulieren gemakkelijker dan vandaag hun méér waterdoorlaatbare oprit zelf kunnen aanleggen.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.